Haal de stekker er uit

Onlangs kwam er een bericht op Facebook voorbij met een foto van een uitgebrande woning en de dader van die brandstichting: een ontvlamde telefoonoplader. Reden om hier even iets uitgebreider op in te gaan, want brandveiligheid is een groot goed.

Telefoonoplader

Op de site brandweer.nl staat een special met als titel ‘Elektrische apparaten: houd ze in de gaten’.  Met name het stofvrij houden en zorgen dat ze koeling krijgen is van belang. Voel maar eens aan een versterker, een telefoonoplader, een laptopvoeding. Het wordt allemaal warm. Kunnen ze die warmte niet kwijt, dan kan dat leiden tot oververhitting. Is er bovendien opgehoopt stof in de buurt, dan kan dat snel vlam vatten. 

Wasdroger

Bekendste voorbeeld en – volgens de Brandweer – de nummer één op de lijst met brandveroorzakers, is de wasdroger. De Brandweer adviseert daarom goed de gebruiksaanwijzing te lezen en te letten op onderhoud en schoonmaak. Houd vooral het filter en de luchtafvoerslang stofvrij. Andere apparaten die stof- en watervrij gehouden moeten worden volgens brandweer.nl zijn magnetrons, elektrische ovens, mechanische ventilatiesystemen, ventilatorkachels, computers, laserprinters, oude beeldbuistelevisies, stekkerdozen en haarföhns. 

Stand-by

Vanzelfsprekend is een goed brandalarm (dat je ook stofvrij moet houden) van belang, net zoals als het gebruik van goede apparatuur. Zo is het aan te raden om alleen gebruik te maken van originele opladers voor bijvoorbeeld je telefoon. En haal na het opladen de stekker uit het stopcontact, iets wat geldt voor alle apparatuur die anders stand-by blijven staan of warm worden aan de stroom. Wel zegt de Brandweer dat flatscreen televisies die alleen in stand-by kunnen een kleinere kans op brand opleveren. LCD en LED produceren sowieso minder warmte en trekken minder stof aan.

Kabelhaspel

Nog een tip: maak je gebruik van een kabelhaspel, rol deze dan helemaal uit. Het opgerolde snoer in de haspel kan namelijk warm worden en als dan de isolatielaag smelt, kan kortsluiting ontstaan, met mogelijk brand als gevolg. Grote stroomverbruikers, zoals frituurpannen en elektrische kacheltjes, kun je volgens de website sowieso beter op een stopcontact aansluiten dan op een haspel of stekkerdoos. Dit om overbelasting te voorkomen. En dus brand.

Veilige info

Kijk voor meer veilige informatie op brandweer.nl

Verkoper van Kamerlingh Onnesstraat 142
10

Wij zijn heel erg tevreden met Jonkman Garantiemakelaars. Het contact verliep uitstekend. We werden overal van op de hoogte gehouden zowel telefonisch als via de mail. Na elke bezichtiging werden we telefonisch benaderd door de makeelaaar en volledig bijgepraat. Alle medewerkers zijn erg vriendelijk. Jonkmans Garantiemakelaars krijgt een dikke tien van ons.

Verkoper van Synagogeplein 12
10

Ik kan een heel verhaal ophangen, maar is eenvoudig samen te vatten. Prettige samenwerking, service helemaal ok en vriendelijk, open en hulpvaardig. Niets dan lof!

Verkoper van Liester 29
8

Goed contact gedurende de looptijd van de verkoop, weet hoe de markt werkt en is sterk in advisering bij onderhandeling. Neemt regelmatig contact op om te overleggen hoe zaken lopen en wat de verkoper meer kan doen bij te weinig animo. Houd goed de wens cq. belangen van de klant (i.e. verkoper) in ogenschouw.

Lees meer
Terug
Recent bekeken