Check je rookmelder

Nu de zwoele zomeravonden – voor zover die er al waren afgelopen maanden – echt passé zijn, maken we het binnen weer gezellig. Bij gezelligheid hoort vaak vuur, van een kaars of open haard. Waar weer een gezonde rookmelder bij hoort. Check ‘m dus.

Stofvrij

Heb je een rookmelder hangen, dan ben je er nog niet. De meeste melders werken op batterijen en hoewel het allesbehalve stroomvreters zijn, is een regelmatige check heel belangrijk. Zeker als je rookmelder niet is voorzien van een knipperend ledlampje dat af en toe oplicht. Om te controleren zijn rookmelders voorzien van een knop die na het indrukken ervan het alarm laten horen. Meestal een heel hard en schel geluid, dus schrik niet en zorg bovendien dat je stevig op de ladder staat. En maak ‘m geregeld stofvrij.

Diepte-investering

Heb je geen rookmelder, dan is de aanschaf absoluut het overwegen waard. Volgens de brandweer scheelt het gebruik van rookmelders jaarlijks honderden doden, waarmee de waarde van de apparaten wel vast staat. Wat prijs betreft is het bovendien geen diepte-investering: voor een paar euro haal je ze al een in huis. Want meerdere melders zijn aan te raden.

Veel verschillen

Maar waar moet je op letten? Er zijn immers veel soorten rookmelders te koop. Volgens brandweer.nl is de optische melder de meest verkochte. De lichtgevoelige cel in deze melder ‘ziet’ rook en begint vervolgens te loeien. Welke het ook wordt, let altijd of er een keurmerk opzit, bijvoorbeeld ‘Politie keurmerk veilig wonen’. Op de website van het Keurmerkinstituut, keurmerk.nl, is hierover meer informatie te vinden.

Beste plek

Een melder hang je bij voorkeur aan het plafond. Rook is immers lichter dan lucht en stijgt snel op. Een ruimte wordt daarom van boven naar onderen gevuld met rook, vandaar dat bevestiging aan het plafond de beste optie is. Voorkeur heeft het om op elke verdieping een melder te plaatsen in de gang. De ruimte tussen huiskamer en keuken is eveneens een prima locatie. Plaats ze in elk geval 50 centimeter van zijmuur en hoeken en niet in keukens, badkamers, garages, bij ventilatoren of verwarming of tochtige plekken. Deze leveren vaak vals alarm op.

Koolmonoxidemeter

Nog een advies van de brandweer: koop geen combimelders. Dit zijn rook- en koolmonoxidemelders in één apparaat, maar een koolmonoxidemeter moet op een andere plek gemonteerd worden. Meer hierover ook op brandweer.nl.

 

Verkoper van Kamerlingh Onnesstraat 142
10

Wij zijn heel erg tevreden met Jonkman Garantiemakelaars. Het contact verliep uitstekend. We werden overal van op de hoogte gehouden zowel telefonisch als via de mail. Na elke bezichtiging werden we telefonisch benaderd door de makeelaaar en volledig bijgepraat. Alle medewerkers zijn erg vriendelijk. Jonkmans Garantiemakelaars krijgt een dikke tien van ons.

Verkoper van Synagogeplein 12
10

Ik kan een heel verhaal ophangen, maar is eenvoudig samen te vatten. Prettige samenwerking, service helemaal ok en vriendelijk, open en hulpvaardig. Niets dan lof!

Verkoper van Liester 29
8

Goed contact gedurende de looptijd van de verkoop, weet hoe de markt werkt en is sterk in advisering bij onderhandeling. Neemt regelmatig contact op om te overleggen hoe zaken lopen en wat de verkoper meer kan doen bij te weinig animo. Houd goed de wens cq. belangen van de klant (i.e. verkoper) in ogenschouw.

Lees meer
Terug
Recent bekeken