Verbouwen in plaats van verhuizen

Omdat de huizenprijzen stijgen, stijgt ook de kans dat je overwaarde hebt op je huis. Wil je groter of comfortabeler wonen, dan zou je die overwaarde kunnen gebruiken om je droom te realiseren, bijvoorbeeld met behulp van een tweede hypotheek.

Verdubbeld

Volgens De Hypotheker is de belangstelling voor zo’n tweede hypotheek het afgelopen jaar verdubbeld en nam het gemiddelde bedrag bovendien met zo’n 15 procent toe. Dit maakt de hypotheekadviseur op uit ruim 7.600 aanvragen die dit jaar zijn verwerkt.

Krapte op woningmarkt

Een van de redenen dat mensen overgaan tot het omzetten van overwaarde in aanbouw, dakkapel, nieuwe badkamer, nieuwe keuken etc., is de krapte op de woningmarkt. De huizenprijzen stijgen weliswaar, maar het aanbod aan beschikbare woningen daalt. Waardoor het lastiger is om een huis naar smaak te vinden en je vaak meer resultaat behaalt door aanpassingen aan je eigen huis door te voeren.

Goed laten adviseren

Aan het nemen van een tweede hypotheek zijn wel wat voorwaarden en kosten verbonden, dus laat je in alle gevallen goed adviseren om uit te vinden hoe zo’n constructie in jouw financiële totaalplaatje past. Want of je überhaupt in aanmerking komt, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de hoogte van je inkomen, de waarde van je woning, je huidige hypotheek en of het gaat om een nieuwe keuken of een verduurzaming van je huis. Bovendien, zo schrijft De Hypotheker, moet je ook voor de tweede hypotheek naar de notaris, wat geld kost.

Energiebespaarlening

Als het gaat om energiebesparende maatregelen zijn er financieringsvormen beschikbaar die mogelijk interessanter zijn dan een tweede hypotheek. Kijk bijvoorbeeld maar eens op www.energiebespaarlening.nl. Maar hoe dan ook: als je een tweede hypotheek gebruikt voor verbeteringen aan je huis, dan is deze fiscaal aftrekbaar, zolang het gaat om een annuïtaire of lineaire hypotheek. Wil je het vrijgekomen geld voor andere zaken dan woningverbetering gebruiken, dan vervalt de fiscale aftrekbaarheid. Houdt er bovendien rekening mee dat als de huizenprijzen weer zakken, je mogelijk in een ‘onder water’-situatie terecht gaat komen.

Lichtzinnig

Het mag duidelijk zijn: denk er niet te lichtzinnig over en laat je goed, deskundig en uitgebreid informeren door een financieel adviseur met kennis van hypotheek- en belastingzaken alvorens te handelen. Dat geeft rust.

 

Verkoper van Kamerlingh Onnesstraat 142
10

Wij zijn heel erg tevreden met Jonkman Garantiemakelaars. Het contact verliep uitstekend. We werden overal van op de hoogte gehouden zowel telefonisch als via de mail. Na elke bezichtiging werden we telefonisch benaderd door de makeelaaar en volledig bijgepraat. Alle medewerkers zijn erg vriendelijk. Jonkmans Garantiemakelaars krijgt een dikke tien van ons.

Verkoper van Synagogeplein 12
10

Ik kan een heel verhaal ophangen, maar is eenvoudig samen te vatten. Prettige samenwerking, service helemaal ok en vriendelijk, open en hulpvaardig. Niets dan lof!

Verkoper van Liester 29
8

Goed contact gedurende de looptijd van de verkoop, weet hoe de markt werkt en is sterk in advisering bij onderhandeling. Neemt regelmatig contact op om te overleggen hoe zaken lopen en wat de verkoper meer kan doen bij te weinig animo. Houd goed de wens cq. belangen van de klant (i.e. verkoper) in ogenschouw.

Lees meer
Terug
Recent bekeken